تشخیص حاملگی پوچ با سونوگرافی

هنگامی که یک زن، باردار می شود تخمک بارور شده به دیواره رحم متصل می شود. در حدود پنج تا شش هفته بارداری، جنین باید وجود داشته باشد. از هر دو مورد سقط در سه ماهه اول بارداری معمولاً یک مورد بارداری کاذب است. بارداری کاذب یا حاملگی پوچ هنگامی رخ می دهد که تخمک بارور شده درون رحم قرار گرفته و کاشته میشود؛ اما به جنین تبدیل نمی‌شود. این مورد به عنوان حاملگی غیر جنینی یا بدون جنین نیز شناخته می‌شود و دلیل اصلی شکست در اوایل بارداری یا سقط جنین است و اغلب آنقدر زود اتفاق می‌افتد که فرد حتی متوجه نمیشود که باردار است. در این زمان کیسه حاملگی جایی که جنین در آن رشد می‌کند، حدود ۱۸ میلی متر عرض دارد. این کیسه در حاملگی پوچ نیز تشکیل می‌شود و رشد می‌کند؛ اما جنین در آن تکامل نمی یابد، به همین دلیل به آن حاملگی غیر جنینی گفته می شود. با توجه به اینکه تخمک در آن همچنان هورمون می سازد، به عنوان یک آزمایش بارداری مثبت ظاهر می شود.

مهم ترین روش برای تشخیص بارداری پوچ استفاده از سونوگرافی است؛ زیرا با استفاده از آزمایش خون و سنجش هورمون نمی توان به نوع بارداری پی برد. در واقع ممکن است بارداری فرد مثبت باشد؛ اما نوع بارداری آن پوچ باشد. داشتن یک سری ویژگی در سونوگرافی می تواند تأییدی باشد بر اینکه تخمک ایجاد شده پوچ است و حاملگی پوچ رخ داده است. هنگامی که در سونوگرافی درون کیسه حاملگی که دارای قطر ۴ میلی متر است، هیچگونه نطفه یا جنینی وجود نداشته باشد، حاملگی پوچ است. برای اطمینان بیشتر سونوگرافی در ۲ هفته پس از اعلام بارداری نیز انجام می شود تا تشخیص به صورت کامل انجام گردد. از دیگر ویژگی هایی که میتوان از طریق سونوگرافی در تشخیص بارداری پوچ کمک گرفت، شکل نامتعارف و نامنظم کیسه حاملگی است.

علائم حاملگی پوچ

به احتمال زیاد احساس می‌کنید که دوره قائدگی شما کمی سنگین‌تر شده و همچنین ممکن است برخی از موارد زیر را نیز به عنوان علائم حاملگی پوچ تجربه کنید:

  • تهوع
  • تعویق عادت ماهانه
  • سوزش سینه‌ها

بعد از تمام شدن بارداری پوچ، ممکن است که شاهد علائم مشابه سقط جنین باشید. این علائم بارداری پوچ عبارتند از:

  • خونریزی از واژن
  • گرفتگی و کرمپ شکمی
  • از بین رفتن سوزش سینه‌ها

انواع حاملگی پوچ

حاملگی پوچ دو نوع کامل و جزئی دارد:

  1. حاملگی پوچ کامل: در این نوع حاملگی پوچ، جنین یا جفت طبیعی وجود ندارد.
  2. حاملگی پوچ جزئی: در این نوع حاملگی پوچ، جنین غیرطبیعی و جفت تا حدی طبیعی است، جنین شروع به رشد می کند؛ اما ناقص و بدشکل است و زنده نمی ماند.

علل بروز حاملگی پوچ

  1. افزایش سن مادر: احتمال بروز حاملگی پوچ با افزایش سن مادر و در مادران بالای 35 سال بیشتر می‌شود؛ اما در تحقیقات اخیر افزایش سن پدر نیز زمینه‌ساز حاملگی پوچ نیز هست.
  2. سابقه داشتن حاملگی پوچ: معمولاً زنانی که 2 بار سقط‌ جنین و حاملگی پوچ را تجربه کرده‌اند، 28 درصد بیشتر احتمال حاملگی پوچ و سقط‌ جنین را خواهند داشت.
  3. نقش بیماری‌های مزمن مادر در حاملگی پوچ: زنانی که دیابت دارند و از کمبود ید و تیروئید رنج می‌برند، احتمال بیشتری دارد که دچار حاملگی پوچ گردند.
  4. مشکلات رحم و سرویکس: یکی از علل بروز حاملگی پوچ مربوط به مشکلات رحم و سرویکس (دهانه رحم) است.
  5. مصرف سیگار و الکل و مواد مخدر: یکی از علل زمینه ساز بروز حاملگی پوچ، مصرف مواد مخدر و الکل در زنان است که این امر می تواند منجر به بارداری پوچ شود.
  6. آزمایش‌های آمنیوسنتز و بیوپسی کوریون (CVS): با احتمال پایین می‌تواند باعث سقط‌ جنین گردد.

انواع روش انجام سونوگرافی

سونوگرافی شکمی یا ابدومینال در بارداری:

سونوگرافی (Abdomen) از روی شکم انجام می‌شود. برای بهتر شدن کیفیت تصاویر از مقداری ژل مخصوص سونوگرافی در سطح پوست استفاده می‌شود.

سونوگرافی واژینال:

سونوگرافی ترانس واژینال یا داخلی از راه واژن و با مثانه خالی انجام می‌شود. در این روش پروپ سونوگرافی مخصوص که قطر آن حدود ۲ سانتی‌متر هست، با یک پوشش محافظ یک‌بار مصرف پوشیده می‌شود. در این روش برای بهبود کیفیت تصاویر مقدار کمی ژل سونوگرافی روی انتهای پروپ استفاده می‌شود.

تشخیص حاملگی پوچ با سونوگرافی

ملاک‌های تشخیص بارداری پوچ یا بارداری بدون جنین از طریق سونوگرافی عبارتند از:

  • عدم تشخیص جنین در کیسه بارداری (۲۰ میلی‌متر) توسط سونوگرافی ترانس شکمی.
  • عدم تشخیص جنین در کیسه بارداری (۱۸ میلی‌متر) توسط سونوگرافی ترانس واژینال.
  • عدم شناسایی کیسه زرده در کیسه بارداری (۱۳ میلی‌متر).
  • طرح کلی کیسه نامنظم یا ناقص باشد.
  • پایین بودن غیرطبیعی کیسه بارداری.

تشخیص حاملگی پوچ

حاملگی پوچ چیست؟

حاملگی پوچ یا تخم پوچ زمانی رخ می‌دهد که جفت به تنهایی و بدون جنین رشد می‌کند. در برخی موارد حتی رشد جفت نیز با اشکال مواجه می‌گردد.

علائم حاملگی پوچ

در حاملگی پوچ نتیجه‌ی تست حاملگی مثبت است اما در فرد علائم معمول حاملگی مشاهده نمی‌شود. همچنین در سونوگرافی نیز ساک حاملگی دیده می‌شود اما جنینی در آن وجود ندارد.

ساک حاملگی قسمت کوچکی از رحم است که در اوایل حاملگی دیده می‌شود و جنین در آن قرار می‌گیرد.

در هفته‌ 6 تا 8 حاملگی در صورتی که ضربان قلب جنین شنیده نشود، حاملگی پوچ یا مولار است.

از دیگر علائم حاملگی پوچ می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • رشد سریع رحم: در حاملگی پوچ، رحم رشد سریعی دارد در واقع رحم نسبت به حالت عادی خیلی بزرگتر است.
  • پره اکلامپسی:  مسمومیت حاملگی از دیگر نشانه‌هاست که باعث افزایش فشار خون مادر و دفع پروتئین از ادرار بعد از هفته‌ی بیستم حاملگی می شود.
  • کیست تخمدان 
  •  کم‌خونی 
  •  پرکاری تیروئید 

·         افزایش فشار خون

  • خونریزی‌های قهوه‌ای رنگ و قرمز روشن از واژن در سه ماه اول حاملگی

·        حالت تهوع و استفراغ شدید

  • درد در پایین شکم
  • دردهای لگنی

·        دفع کیست‌هایی شبیه به خوشه انگور

علامت اصلی حاملگی پوچ، از بین رفتن نشانه‌های حاملگی می‌باشد. زمانی که حاملگی پوچ اتفاق می‌افتد تست حاملگی همچنان مثبت است اما از آن جا که حاملگی پوچ مدت زیادی دوام ندارد، سقط اتفاق می‌افتد و علائم حاملگی ناگهان کاهش می‌یابد یا حذف می‌شود.

 حاملگی پوچ دو نوع است:

1 جزئی: جفت تا حدی طبیعی اما جنین به طور غیرطبیعی و ناهماهنگ رشد کرده است.

2 کلی: هیچ یک از جفت و جنین رشد طبیعی نداشته و از بین رفته‌اند.

 علت ایجاد حاملگی پوچ

حدود 50 درصد سقط جنین‌ها در سه ماه ابتدایی حاملگی به دلیل حاملگی پوچ می‌باشند.

اختلال در تعداد و شکل کروموزوم‌ها باعث ایجاد اشکال در سلول تخم می‌گردد و در نهایت ساک جنینی در رحم ایجاد می‌شود اما فاقد قطب جنین یا کیسه‌ی ناف است.

داشتن سابقه‌ی حاملگی پوچ احتمال ایجاد دوباره‌ی این حالت را بسیار افزایش می‌دهد.

آزماش‌های آمنیوسنتز و بیوپسی کوریون نیز می‌توانند باعث سقط جنین شوند.

حاملگی در سن خیلی بالا و خیلی کم نیز احتمال حاملگی پوچ را افزایش می‌دهد؛

به طور کلی احتمال حاملگی پوچ در زنان بالای 40 سال و زیر 20 سال از دیگران بیشتر است.

مشکلات رحمی و سرویکس (دهانه رحم)  نیز یکی از علل بروز حاملگی پوچ است.

علائم حاملگی پوچ

·       به علت بالا رفتن سطح هورمون‌ها قاعدگی عقب می‌افتد. ·       با گذشت زمان مادر همچنان فکر می‌کند که باردار است و علائم حاملگی مانند خستگی و یا تهوع را دارد. اما زمانی که رشد جفت متوقف شد سطح هورمون‌ها هم پایین می‌آید و علائم حاملگی از بین می‌روند 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

7 + 5 =